Günümüzde yabancılar için çalışma ve ikamet izinleri, uluslararası hareketliliği destekleyen ve düzenleyen önemli belgelerdir. Ancak bu izinlerin nasıl işlediği, iptal edildiğinde nasıl etkilendiği ve birbirleriyle nasıl ilişkilendiği hala birçok kişi için karmaşık bir konu olabilir. Bu yazımızda, çalışma izni ve ikamet izni ilişkisini ele alacak ve sıkça sorulan bazı soruları yanıtlayacağız.
Çalışma İzni ve İkamet İzni İlişkisi
Çalışma izni ve ikamet izni, genellikle birbirine bağlıdır ancak aynı şey değildir. Türkiye'de çalışma izni alabilmek için öncelikle bir işverenle anlaşma yapmanız gerekir. Çalışma izni, Türkiye'de yasal olarak çalışmanıza olanak tanır ve bu izin, işvereninizle bağlantılıdır. Ancak çalışma izniniz iptal edildiğinde, bu izin artık geçerli olmayacak ve yasal olarak çalışamayacaksınız.
İkamet İzni ve Çalışma İzni İlişkisi
İkamet izni, Türkiye'de yaşamınızı sürdürebilmeniz için gereklidir. Türkiye'ye çalışma izni için gelen birçok yabancı, aynı zamanda ikamet izni de alır çünkü bir ülkede uzun süre kalmak istiyorsanız, ikamet izni gereklidir. Ancak çalışma izni ve ikamet izni bağımsızdır. Yani, çalışma izniniz varsa, otomatik olarak ikamet iznine sahip olmazsınız ve ikamet iznini ayrıca başvurmanız gerekir.
Çalışma İzni İptal Olduğunda Ne Olur?
Çalışma izni iptal edildiğinde, işvereninizle ilişkiniz sona erer ve bu izin yasal olarak geçersiz hale gelir. Ancak unutmayın ki çalışma izniniz iptal edildiğinde, 10 günlük bir yasal süreniz vardır ve bu süre içinde ikamet izni başvurusu yapmanız mümkündür. Bu süre içinde ikamet izni başvurusu yapmazsanız, Türkiye'de yasal olarak kalma hakkınızı kaybedebilirsiniz.
Çalışma İzinini Transfer Etmek
Başka bir iş yerine geçmek istiyorsanız ve mevcut işvereninizle anlaşmalı bir şekilde ayrılırsanız, çalışma izninizi transfer etme şansınız vardır. Bu, yeni bir iş yerine geçmek istediğinizde mevcut çalışma iznini kullanabilirsiniz demektir. İşlem, mevcut iş yerinizden çıkış dilekçenizi aldıktan sonra diğer iş yerine başvurarak ilerler.
0 Yorumlar